DOLAR 32,5080 % -0.12
EURO 34,9511 % 0.3
GRAM ALTIN 2.434,82 % 0,48
ÇEYREK A. 3.980,94 % 0,48
BITCOIN 64.206,09 -0.819
ÜYE PANELİ

TÜRKİYE HAZIR GİYİM LİDERLİĞİNİ KAYBETME TEHLİKESİ YAŞIYOR

Son Güncelleme :

01 Şubat 2023 - 14:32

/ 141 views kez okundu.
TÜRKİYE HAZIR GİYİM LİDERLİĞİNİ KAYBETME TEHLİKESİ YAŞIYOR

 

 

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ SORUNU MALİYET DENGESİNİN BOZULMASIDIR.

 

Hazır giyim nedir?

Tekstil ana başlığının altında gündelik hayatımızın içinde kullandığımız, kıyafet, takı vb. birçok detaylarının ana unsurudur. Birçok etki alanı vardır; konfeksiyon, dokuma, örme, denim, triko, non denim, ev tekstili, iç giyim vb. Nihayetinde bizlerde bir tüketiciyiz, yaşam ve fiziksel yapımıza uygun tarzlara göre seçim yapıyoruz. Günümüz hazır giyim şartları her daim kendini güncelliyor, moda, kumaş, pazarlama ve kalite sistemleri buna göre gelişmektedir.

 

Hazır Giyim Sektörünün İçinde Bulunduğu Zorluklar Ve Beklentiler

Hazır giyim sektörünün en önemli sorunu maliyet dengesinin bozulmasıdır.

Hammadde girişi (kumaş, ipliki aksesuar) dolar ile olduğu için paritedeki gerileme maliyet artışına yansıyor. İşçilik maliyeti TL’den Euro’ya çevrildiği için ve üstüne enerji giderlerinin artması ilave edilince euro bölgesi ihracat maliyetlendirmesi artışa neden oldu. Şu an Avrupa bölgesinde enflasyon ve enerji fiyat artışından kaynaklı fiyatlara ilave (satış zammı) düşünülmekte. Anadolu bölgesindeki üretim ağı bu artışları kısmen karşılayabiliyor. Bölgelere göre değişen destek paketleri ve hazır giyim sektörü için verilen destek bölge ve süre ayrımı olmaksızın yeniden güncellenmesi gerekmektedir. Ülkemiz genelindeki tekstil üretim tesisleri enerji maliyetini aşağı çekmek için çatılara güneş paneli kurma projesi başlatıyorlar, buna rağmen kış aylarında ve devamında kömür kullanımını gündemine alan boyahane ve fabrikalar olacağını düşünüyorum, bu da yeniden çevre kirliliğini gündeme getirebilir. Sektörü zor bir dönem bekliyor, çok ciddi ve kalıcı çözüm oluşturulmalı. Yatırım için anlık değil uzun vade kalıcı çözümler gerekiyor. Ülkemizin tamamı için tek tip teşvik yasası hızlıca uygulamaya geçirilmeli

 

Müşteri ve markaların proje bazlı talep ve beklentileri nelerdir?

Yurt dışı markalar yeni iş birliklerinde Fast Fashion (hızlı moda) yani 4 haftada üretim ve sevkiyat taleplerinin karşılanacağı durum talepleri var. Hazır giyim 3 ayaklı bir felsefe üzerinden geniş kitleleri kapsıyor. (Moda dizayn, üretim ve satış) Gelişmeye ve öğrenmeye devam ediyoruz çünkü yaptığımız işin doğası gereği bunu söylüyorum. Kalite verimliliği her şeyin yanında devamlı gelişiyor, kalite sistemini devamlı güncelliyoruz risk analizleri verimlilik anlamında mühendisliğin gereği olmazsa olmazımız. Bir işe başlarken iyi plan ve analiz yaparsanız hedefe ulaşabilirsiniz. Zara / H&M/ Mango vb. daha birçok markaların üretim üssü olduğumuz bir dönemdeyiz, sosyal uygunluk denetimi ve iş güvenliği alanında çok büyük ilerleme kaydettik. İstanbul gibi büyük şehirlerimizde hazır giyim üretim tesisleri kurmak çok daha yüksek maliyet gerektirdiği için İstanbul dışı tercihler minimum 10-15 yıl önce Anadolu hedef olarak tercih edildi ama şu an ayakta kalma durumunu yaşıyor. Firmalar günümüz şartlarında, enerji üreten (güneş paneli) yağmur suyu toplama gibi birçok çevreye duyarlı tesisleri faaliyete geçirdiler. AB’de Almanya öncülüğünde Türkiye için yeni bir uygulama hayata geçecek ve 2023 yılı ocak ayı ile birlikte uygulanacak. Sistem çok dikkatli incelenerek takip edilmeli, her yıl kendini güncelleyerek gelişecek bir çalışma ve uyulmaması halinde cezai yaptırımları olacak. Buna ne kadar hazırlıklıyız diye soracak olursanız gelişmelere karşı gelişim aksiyon planları ne olacak takip ediyorum. Firmalarımızın talepleri doğrultusunda hazır giyim alanında siparişten sevkiyata kadar olan tüm süreçlerin, danışmanlık, eğitim ve yönetim konularında destek vermek için heyecanla bekliyorum. Freelance veya ekip olarak her tür danışmanlık taleplerinizi karşılamak hedefiyle donanımlı ve tecrübeliyim.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.