DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 % 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 % 0,61
BITCOIN 2.102.959 5.548
ÜYE PANELİ

Son Güncelleme :

21 Aralık 2021 - 9:09

/ 306 views kez okundu.

DEĞİŞİME AÇIK VE CESARETLİ OLMAK GEREKİYOR

 

Gün geçtikçe dijitalleşen dünyada pandemi dönemiyle beraber zor günler geçiyoruz. Ekonomik açıdan her sektörün etkilendiği gibi ne yazık ki eğitimde bundan nasibini aldı. Yeni bir çağa giren öğrencilerin bu dünyada eğitimden geri kalmamaları adına ortaya çıkan GmPlay, bir nebze de olsa yardıma koştu. Ancak sadece öğrenciler değil çalışanlarını eğitmek isteyen kurumlar da bundan faydalanabilecek. Bu eğitim macerasını keşfetmeye hazırsanız yeni nesil bir teknoloji olan GmPly’in kurucusu Gökçen Karan, keyifli sohbetiyle Nesrin İçli’nin sorularını yanıtlıyor.

 

NESRİN İÇLİ: Bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Gökçen Karan kimdir?

 

GÖKÇE KARAN: Ben eski yazılımcı, beyaz yakalı ve yazarım. Bilgisayar teknolojileri konusunda yayınlanmış 7 adet kitabım bulunuyor. 2006 yılından beri girişimciyim. Daha önce İsviçre’de bir reklam ajansı kurduk ve bir güzel batırdık (Sevenice Switzerland) sonrasında ise farklı projeler yaptıktan sonra şu andaki ortaklarım ile beraber 2018 yılında GmPly’i kurduk. Halen GmPly’in kurucu ortağı ve CEO’su olarak görev yapıyorum.

 

NESRİN İÇLİ: GmPly nedir ne işe yarar biraz anlatmanızı isteyeceğim sizden ama önce GmPly nasıl okunuyor?

 

GÖKÇE KARAN: GmPly (geympley) diye okunuyor. İngilizce oyun oyna gibi yani aslında sadece sesli harfleri çıkarttık. GmPly, aslında bir video veri analitiği platformu ama şu anda Türkiye’de kurumsal eğitim sektörüne hitap ediyoruz. Kurumsal şirketlerin kendi personelleri için interaktif video eğitimleri hazırlayıp bunları ölçümleyip, raporlayabilmelerine imkân veren bir e-öğrenme çözümü olarak kendi yarattığımız pazarın lideri konumundayız.

 

NESRİN İÇLİ: GmPly gibi bir girişime başlamak için motivasyonunuz ne oldu? Hangi sorunu çözmek için harekete geçtiniz?

 

GÖKÇE KARAN: Bazen bir işe dışarıdan bakmak daha faydalı oluyor. Ben ve ortaklarımın hiç birisi eğitim sektörü geçmişine sahip değiller. Ama biz daha önce yaptığımız işler gereği hikayeleştirme, senaryolaştırma, bir ürün veya hizmetin nasıl anlatılması gerektiği veya bir şeyin birisine nasıl anlatılması gerektiği ile ilgili oldukça fazla bilgi ve tecrübeye sahibiz. Bizim ilk işimiz olan Boyner’e yaptığımız satış eğitim filmi %1200 bir izlenme sağlayınca eğitim sektöründeki bir açığı fark ettik. Şu anda yapılan video eğitimlerin hepsi son 50 yıllık sınıf eğitimlerinin tarzını takip ediyor sadece bu sınıf eğitimini videoya çekiyorlar. Yani aslında online eğitim videosu yok sektörde. Biz geliştirdiğimiz yeni nesil eğitim tasarım dili ile eğitimleri izlenebilir, tamamlanabilir bir hale getiriyoruz. Bu eğitim tasarım dili üzerine inşa ettiğimiz yazılım ile de bunu kurumlarında kullanabilmelerine imkân sağlıyoruz. Kısaca sektörde kanayan bir yara olan eğitimlerin tamamlanmaması, izlenmemesi ve sıkıcı olması ile doğru ölçümleme yapılamaması gibi sorunları kalıcı olarak ortadan kaldırıyoruz.

 

NESRİN İÇLİ: Kimler GmPly kullanmalı? GmPly kurumsal şirketlere ne fayda sağlıyor?

 

GÖKÇE KARAN: Çalışanlarına eğitmek isteyen tüm kurumlar GmPly kullanmalılar. Şu ana kadar kullandıkları başka hiçbir platform onlara bizim yeni nesil eğitim tasarım dilimiz ve teknolojimiz ile sunduğumuz imkanları sağlayamıyor. Bunun için var olan LMS sistemlerini değiştirmeleri de gerekmiyor her yerde her platformun içinde entegrasyon gerektirmeden sorunsuz ve anında çalışabiliyoruz. Kendi “in house” yazdıkları bir sistemleri varsa da bununla kolayca entegrasyon sağlayabiliyoruz. Kurumların artık eğitim tarafını bir gider değil bir yatırım olarak görebilmeleri yönünde fayda sağlıyoruz.

 

NESRİN İÇLİ: Web sitenize baktığımda çok bilinen markalar görüyorum. Bize birkaç tanesinden GmPly’i nasıl kullandıklarından bahsedebilir misiniz?

 

GÖKÇE KARAN: GmPly’in mevcut müşterileri Anadolu Efes, EnerjiSa, Migros, Socar, Tavuk Dünyası, Vodafone, Maxion Wheels, Denizbank, Boyner, Axa Sigorta, Siemens, Arzum, Phillip Morris, T-Bank, Atasun Optik,  Evyap, Gap İnşaat,British American Tobacco, Toros Tarım,  Digital Virgo, Panasonic, Saat&Saat, Yapı Kredi, QNB Finansbank, Yemeksepeti, Yemeksepeti Banabi, Şişecam, Avivasa gibi kurumsal markalardan oluşuyor. Her ay da yeni kurumsal müşterilerimiz GmPly ailesine katılmaya devam ediyorlar.

 

NESRİN İÇLİ: Kurumsal şirketler kendi eğitimlerini size ihtiyaç olmadan oluşturabiliyorlar mı? Yoksa mutlaka sizden hizmet almak zorundalar mı?

 

GÖKÇE KARAN: Elbette değiller. Az önce yukarıda bahsettiğim bu eğitim tasarım yeteneğini kurumların kendi eğitim departmanlarına ücretsiz olarak yaptığımız workshop çalışmaları ile kazandırıyoruz. Ve kurumlar izin verdiği ölçüde onların eğitimlerinin içine elimizi sokmayı seviyoruz çünkü bu şekilde öğreniyoruz bu sektörü. Kurumlar bizi bir nevi ikinci eğitim departmanları gibi düşünebilirler.

 

NESRİN İÇLİ: Bu durumda istenir ise anahtar teslimi çözümlerde sunabiliyorsunuz doğru mudur?

 

GÖKÇE KARAN: Bu konuda da gerek eğitim üretecek personel sayısı yeterli olmayan gerekse bununla uğraşmak istemeyen kurumlar için anahtar teslimi eğitimler hazırlayıp yayına alabiliyoruz.

 

NESRİN İÇLİ: Bir İTÜ Çekirdek girişimi olduğunuzu orada Bigbang’e çıktığınızı ve en çok yatırım alan girişimlerden birisi olduğunuzu biliyorum. Sonrasında Workup‘a katıldınız. Bizi dinleyen başka girişimler içinde bu süreçten kısaca bahsedebilir misiniz?

 

GÖKÇE KARAN: İTÜ Çekirdek bizim doğduğumuz yer. Buraya fikir olarak girip bir şirket olarak çıktık. Biz sanırım 2017 senesinde oradaydık ve 10 bin küsür firma arasından finalist 20’ye kalarak BigBang yarışmasında en çok yatırım alan firmalardan birisi olduk. Sonrasında Innogate programına seçildik ve Amerika’ya giderek şirket kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Türkiye’ye döndükten sonra ise İş Bankası’nın Workup programına seçildik ve buradan başarı ile mezun olduk. Girişimcilere en büyük önerim bir problem ile karşılaştıklarında veya iş modellerinin işlemediğini gördüklerinde sektör ve müşteri ile inatlaşmak yerine birkaç adım geri atıp projelerine o şekilde bakmaları ve gerekirse pivot yapmaları yönünde olacaktır. Bizim İTÜ Çekirdek’e girdiğimiz günkü fikirlerimiz ile şu andaki fikirlerimiz arasında dağlar var örneğin. Değişime açık ve cesaretli olmak gerekiyor.

 

NERİN İÇLİ: Sohbetimizin sonuna gelirken son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

GÖKÇE KARAN: Buraya kadar anlattıklarım ile ilgilenenler olur ise onları www.gmply.com adresini incelemelerini tavsiye ediyorum. Böylece kurumsal eğitim dünyasının geleceği ile tanışma fırsatını yakalayabilirler. Size de bu röportaj için teşekkür ederim.

www.gmply.com

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.