DOLAR 32,5759 % 0.1
EURO 35,0353 % 0.52
GRAM ALTIN 2.435,25 % 0,50
ÇEYREK A. 3.981,63 % 0,50
BITCOIN 64.092,56 -3.828
ÜYE PANELİ

DİŞ KAPLAMA TEDAVİSİ NEDİR?

Son Güncelleme :

07 Haziran 2022 - 9:12

/ 252 views kez okundu.
DİŞ KAPLAMA TEDAVİSİ NEDİR?

Diş Hekimi Bülent Ülgen ile implant tedavisi, diş kaplama, gülüş estetiği ve çok daha fazlasını keyifli sohbetiyle bizler için anlatıyor…

 

 

Nesrin İçli: İmplant tedavisi nedir, kimlere uygulanır?

 

Bülent Ülgen: İmplant hastaların ağzındaki diş eksiklerini tamamlamak adına yapılan bir tedavi seçeneğidir. Günümüzde en fazla bu tedaviyi tercih etmekteyiz. Çünkü eksik dişlerin tamamlanmasında eskiden ve halen kullanımda olan kaplama, köprü gibi uygulamalar vardı ama şu anda sağ ve solundaki dişlere zarar vermeden sadece eksik dişi gidermek adına implantoloji tedavisi yapmaktayız. İmplant tedavisi her yaştaki insanlara yapılabilir. Bununla alakalı olarak çeşitli Medikal kontrendikasyonlar vardır. Bunlardan bir tanesi eskiden diyabetti. Ama artık diyabet hastalarına da kontrollü diyabette de uygulamaları yapabilmekteyiz. Veya hastaların kemik kayıplarının olduğu dönemlerde bu kemik kayıpları olandan daha fazla olursa, eğer implant yerleştirmek için yeterli bir konumlama bulamazsak, kemik ogmentasyonu dediğimiz kemikleri genişletme ve dikey boyut yükseltme şeklinde bir operasyon yapıldıktan sonra İmplant tedavisi hastalara uygulanabilir.

 

Peki, diş kaplama tedavisi nedir? 

 

Biraz önce bahsettiğimiz diş eksikliklerinde diş eksikliğini giderebilmek adına kaplama tedavisi yapabilmekteyiz ama bunun haricinde günümüzde estetik beklentilerin fazla olmasıyla beraber hastalar estetik amaçlı olarak da özellikle ön bölgelerin kaplanması yönünde pozisyon alabiliyorlar. Bunun içinde çeşitli tedavi seçenekleri mevcut. Eskiden metal destekli protezleri daha çok tercih ederken şu an artık estetik faktörler de devreye girdiğinde zirkonyum tedavisi uygulanmakta.

 

Neden özellikle zirkonyum tavsiye ediliyor?

 

Zirkonyum, estetik açıdan dişe daha doğal bir görüntü veriyor. Dişe daha yakın bir görüntüsü var. Çünkü ışık yansımalarını metaldeki gibi yansıtmıyor. Tamamen Işık geçirgen bir materyal. Hatta zirkonyum da bu konuda son nokta değil aslında. Aymex veya lamine gibi seçeneklerle de dişin estetik tedavileri sonuçlandırılabilir.

 

Peki, sağlamlık açısından nasıl? Kırılma tehlikesi var mı?

 

Tabii ki metal destekli porselen bir zirkonyuma göre daha dayanıklı bir materyal. Ama bunlar daha estetik ancak ağız basınçları aşırı derecede yüksek olmadığı için zirkonyumun kırılma riski her zaman daha azdır. Bazı bruksizm hastaları olabiliyor, dişlerini çok fazla sıkarlar. Bunların hem metal destekleri hem zirkonyumu kırma olasılığı var ama bununla alakalı olarak da güçlendirilmiş alt yapılarla hastalara sonuç verebiliyoruz.  

 

Ağız ve diş sağlığı için uygulanması gerekenler nelerdir?

 

Aslında her zaman hekimlerin de söylediği bir şey var; ağız fırçalamamızı düzenli olarak sabah-akşam minimum iki kere yapmak zorundayız. Özellikle bayanlar bu konuda şanslı, bir çantaya diş fırçası atıp, öğlen vakti de bunu yapabilirler. Bunun haricinde de ağız gargaraları önemli. Bir de diş ipi kullanımı yapıldığı zaman zaten hasta gereken önemini gösteriyor diye düşünürüz. Bunun devamında hala çürükler oluşabilir mi? Tabii ki oluşabilir. Altı ayda bir hekim kontrolüne gidip, oluşan çürüklerle alakalı tedavileri yapabilir.

 

Peki, gülüş tasarımı hakkında bilgi verir misiniz? 

 

Biraz önce bahsettiğimiz biz zirkonyumu estetik materyaller kullanarak yapmayı tercih ediyoruz. Gülüş tasarımı da bunun içinde hastaların daha çok tercih ettiği bir sınıflandırma. Çünkü biraz önce de bahsettiğim gibi günümüzde estetik açıdan insanlar aşırı bir beklenti içinde. Bir gülüş tasarımında da benim en ideal gülümsemem ne şekilde olabilir diye bize geldiği zaman, bunu çözümlemek de bizim görevlerimizden bir tanesi. Protokoller dahilinde hastaların ne yapması gerekiyorsa ne şekilde ilerlemesi gerekiyorsa hatta ve hatta bunu bazı programlar kullanıp hastaya öncesi-sonrası gibi belli görüntüler ortaya çıkartıp, bunları hastaya sunup sonrasında tedaviye başlayabiliyoruz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.