Mesleğinize nasıl başladınız? Şu andaki sektörünüzü neden seçtiniz?
İ.Ü İngilizce İktisat Fakültesi mezunuyum. Bizim bölümümüzden mezun olan arkadaşlarım o dönemdeki eğilimlere paralel olarak daha çok bankacılık sektörüne yöneldiler. Ben ise üniversite yıllarımdan beri çalışıyordum ve daha çok satış & pazarlama konusunda devam etmek istiyordum iş hayatıma. Hatta mezun olduktan sonra ilk başladığım iş yerinde satış bölümünde işe girdim. Ancak bazı tesadüfler ve yöneticilerimin beni mali işler konusuna yönlendirmesi ve özendirmesi neticesinde neredeyse 30 yıldır Mali İşler mesleğini severek yapmaktayım. Kimya, Gıda, İlaç, Dağıtım gibi farklı sektörlerde çeşitli seviyelerde görevler aldım.
Son 17 yıldır Lojistik sektöründe çalışmaktayım. Aslında başlamadan önce bu sektörü kısıtlı tanımaktaydım hatta olumsuz bir önyargım da vardı diyebilirim. Tamamen bir aracılık firmasından gelen teklifin cazip gelmesi neticesinde Deniz Taşımacılığı’nın ilk sırada yeralan Danimarka menşeili Maersk Line Firmasında çalışmaya başladım. Bu firmada, ülkelere hep merkezden CFOlar atanmaktaydı. O dönemde ilk yerel atanan Bölgesel CFO olma başarısını elde ettim. Bu tecrübem sayesinde sektöre karşı bakış açım tamamen değişti gerçekten ve de çok önemli, ticaretin kilit noktasında bir sektör olduğunu ve gitgide globalleşen bir dünyada daha da öne çıkacağını farkettim. Sonrasında Fransa menşeili CMA CGM hattında Genel Müdür yardımcısı olarak görev yaptım. Halen BAE menşeili ISS GF firmasında Türkiye ve Almanya’dan sorumlu CFO olarak görev yapmaktayım.
Firmanızı tanıtıp, verdiği hizmetleri anlatır mısınız?
ISS GF bir taşımacılık organizasyonu firması. Literatürde “Forwarder” olarak geçen firmaların ana müşterisi tüm dünyadaki ithalat ve ihracatçılar oluyor. Bu müşterilerin en optimum fiyata ve şartlarda, en uygun taşıma yöntemi ile, zamanında ve güvenli bir şekilde mallarını karşı ülkeye göndermesi gerekiyor. Biz onlar adına tüm bu şartları sağlayacak organizasyonu yapıyoruz.
ISS GF BAE, Dubai menşeili, Dubai Hükûmetinin sahip olduğu bir firma. 2018 yılında tüm dünya çapında kurulan genç bir firma. Şu anda 5. Yılımızdayız ve dünyanın yaklaşık 30 ülkesinde, 1000 çalışanla çok başarılı bir gelişim gösterdik. Sektörümüzdeki rakiplerimizin belki 10 yılda geldiği noktaya, biz 5 yılda gelmeyi başardık. Türkiye organizayonumuz hem Türkiye’nin jeopolitik konumu hem de pandemi dönemini doğru stratejilerle yönetmesi neticesinde grubumuz içerisinde birinci konuma geldi şu anda.
Türkiye Organizasyonu olarak 3. Yılımızda Fortune 500 listesine giriş yaptık. Son 2 yıldır çalışan memnuniyetimiz ile GPTW (Great Place to Work) sertifikasına sahibiz. Geçtiğimiz yıl THY tarafından En İnovatif Forwarder seçildik. Bu yıl da Ekonomi ve Lojistik Zirvesi tarfından Cumhuriyetin 100. Yılında Yılın Lojistikte En İyi Çıkış Yapan Lojistik Şirketi Ödülünü alıyoruz.
Firmanızı rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
En başta tabii ki güçlü bir grubun parçası olmak diyebilirim. Sonrasında tabii ki en önemli kaynağımız olan çalışanlarımız gelmekte. En üst düzeyden, tüm diğer seviyelere kadar çok dinamik, sektörümüzden seçme diyebileceğim nitelikte, kaliteli, ekip çalışmasına inanan, hırslı, güven unsuruna önem veren bir ekip oluşturduk ve bunun da sonuçlarını hızlı bir şekilde aldık.
Bunun dışında diğer fark yarattığımız faktör teknoloji uygulamalarımız. Devamlı hem kendi içimizde yaptığımız beyin fırtınaları, hem de gelişmeleri yakından takip ederek sektörümüze uyarlabileceğimiz yenilikleri hızlıca uygulamaya geçirmekteyiz. Bu süreçleri yönetmek için ayrı bir ekibimiz ve de iş birlikteliklerimiz mevcut. Bu da hem müşteri memnuniyetinin artmasına, hem süreçlerin standartlaşmasına, hızlanmasına ve hatayı azaltmaya yardımcı olmakta.
Son olarak da bir miktar krediyi kendi bölümüme vereceğim. FFW firmalar açısından nakit yönetimi gerçekten çok kritik. Hazinenizi iyi yönetemezseniz müşterilerinize en uygun fiyat ve vade şartlarını sağlamakta zorlanırsınız. Şirketinizin risklerini çok iyi yönetip, dengeli bir nakit akış sağlamak da Mali İşler olarak bizlere düşen en önemli görev ki bunu da bugüne kadar ekibimle birlikte iyi bir şekilde yapmaya çalışmaktayız
Firmanızın gelecek vizyonundan bahseder misiniz?
Hedefimiz “Top 10 Forwarder“ arasına en kısa zamanda giriş yapmak ki çok yakınız bu hedefimize. Bunun yanında ürün yelpazemizi e-ticaret konusunda genişletmeyi düşünmekteyiz. İnorganik büyüme de her zaman gündemimizde. Tüm bunların yanında gerek iç verimliliğimizi arttırmak, gerekse müşteri memnuniyetini arttırmak için teknolojik yatırımlarımıza ve geliştirmelerimize devam edeceğiz.
Sektörünüzde çalışmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Taşımacılık sektörü özellikle pandemi döneminde artık globalleşen dünyada vazgeçilmez bir oyuncu olduğunu ispat etti.
Bu sektöre girmek ve kariyer yapmak isteyen arkadaşların son dönemlerde açılan sektöre yönelik üniversitelerde eğitim alarak uzmanlaşmalarının faydalı olacağını düşünmekteyim.
Bu sektöre yönelecekseniz çok dinamik bir sektör olduğunu, yükler hareket ettiği sürece takipte kalmanız gerekeceğini unutmamanız lazım.
Bunun yanında dünya ticaret dinamiklerini devamlı takip ederek hem kendinizi güncel tutmanız, hem de karar alma seviyelerine geldiğinizde stratejilerinizi doğru belirlemenizde faydalı olacaktır.
Bir de maalesef Türkiye’de zayıf olduğunu düşündüğüm bir konu yabancı dil bilgisi. Sektörümüzde mutlaka en azından İngilizce bilgimiz olması gerektiğini görmekteyiz. İthalat/ihracat ile ilgilenen bir sektörde iletişim sıkıntınız olmaması lazım. Maalesef işe alımlarda zorlandığımız noktalardan bir tanesi bu. Önemli olduğuna inanıyorum.
Son olarak kendi mesleğiniz ile ilgili sizce nelere öncelik verilmeli ve konunuz ile ilgili geleceğe yönelik düşünceleriniz nelerdir?
Aslında son yıllarda Mali İşler bölümlerinde yapılan işlerin içeriği değişmeye başladı. Ben de hem şu anda çalıştığım firmamda, hem de önceki işyerlerimde bu değişimlerde yeraldım. Artık tüm işlemler robotik programlar ya da hizmet merkezleri tarafından yapılabilecek duruma geldi. Mali İşler Bölümleri artık kayıt giren bölüm değil, birer iç iş ortağı olarak çalışıp, finansal bilgileri ile rakamları yorumlayıp karar vericilere riskleri, eksiklikleri, trendleri gösteren, işaret eden, analiz eden ve öneriler getiren bir bölüm haline geldiler ki ben bunun benim mesleğimde olanlar için çok daha tatmin edici olduğunu düşünmekteyim. Hem finansal bilgileri, hem de tüm şirket içi süreçler ve ticari konulara hakimetleri artan mali işler çalışanlarının önemlerini kaybetmeyeceğini, tersine artan genel bakış açıları ile çok daha fazla değer katar hale geleceklerini düşünmekteyim. Önemli olan değişimi yakından takip edip, ayak uydurmak diye düşünmekteyim.