Çalışma hayatımızda her zaman yeni trendler hayatımıza girdi; bizi, iş hayatını ve iş yapış şekillerimizi değiştirdi ve dönüştürdü. İçinde bulunduğumuz yeni sanayi devrimi de ciddi bir değişim ve dönüşümü içeriyor. Yeri geldiğinde yıkıcı ve yeri geldiğinde verimliliği artıran bir etkiye sahip. Hayata da pozitif bakan biri olarak bu gelişmeleri, olumlu taraflarıyla değerlendirmek istiyorum. Endüstri 4.0‘la beraber dijitalleşme ve hayatımızdaki her şeyin “akıllanması” söz konusu. Çevremizdeki nesnelerin birbiriyle iletişime geçebileceği bir döneme doğru gidiyoruz. Bu dönüşüm sürecinde insanın iş hayatındaki konumlaması da değişiyor. Bugün iş süreçlerinin her aşamasında yer alan insan artık yapay zekâ ile birlikte yüksek nitelik ve gelişmiş muhakeme yeteneği gerektiren ve karmaşık problemleri çözme ihtiyacı olan alanlarda yer alacak.
Makine öğrenmesinin getirdiği fırsatlar ile birlikte yapay zekânın görece rutin gibi görünen işlerde kullanılması yaygınlaşıyor. Dolayısıyla insanı daha kaliteli ve potansiyelini daha fazla kullanabileceği işlere doğru yönlendirebileceğimiz bir zamana girdiğimizi söylemek mümkün. Öte yandan burada çok fırsat var, dijitalleşme gözlüğünü takıp baktığınız zaman hep daha fazlasını görüyorsunuz. Buradan da büyük veri oluşuyor ve bu yeni dünyanın bize getirdiği en önemli olgulardan biri.
Hızla değişen ve gelişen bu dünyada, biz de Bonna olarak çalışanlarımıza dokunduğumuz tüm İnsan Kaynakları uygulamalarında dijitalleşmeye önem veriyoruz. Çalışanlarımızın ilgisini çekebilecek, hayatlarının bir parçası olacak uygulamaları tasarlamak en önemli önceliklerimiz arasında. Bu doğrultuda 2023 yılı itibariyle tüm İnsan Kaynakları süreçlerimizi daha yalın ve çalışana daha yakın hissettirecek yeni dijital insan kaynakları uygulamalarını hayata geçirmeye başladık.
Hayata geçirdiğimiz süreçlerle ilgili çalışanlarımızdan olumlu geri bildirimler aldık. Yine bu sene içerisinde çalışanlara farklı, etkili ve onların ilgisini çekebilecek bir uygulama ile dokunmak istiyoruz; Bonna AI yapay zekâ platformu ile çalışan motivasyonun ölçümlendiği yalın ama etkili sonuçların olacağı bir proje üzerinde çalışıyoruz.
İçinde bulunduğumuz değişim ve dönüşüm döneminde işlerin teknoloji kullanılarak yapılabilecek olması, o işi yapan insanların sahip olması gereken beceri ve yetkinleri de değiştiriyor. Önümüzdeki dönemlerde hem bilişsel becerilere hem de meta beceriler denilen; esneklik, yaratıcılık, uyum sağlama ve iş birliği gibi sosyal becerilere sahip yetenek profillerine ihtiyacımız artacak. İş dünyasına hazırlanırken gençlerin kendilerini bu yönlerde de geliştirmeleri önem taşıyacak.