İnternet Yoluyla Şantaj ve Tehdit Danışmanlığı
Yurtiçinden Yapılan Şantaj:
Türk Ceza Kanunu’nda “Şantaj Suçu” TCK’nın 107. maddesinin 2. fıkrasında “Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması” şeklinde tanımlanmıştır. Şantaj suçunun oluşması için failin bundan “haksız bir yarar sağlama” amacının olması gerekse de suçun oluşması için bu amacı elde etmiş olması gerekmemektedir. Özellikle internet ortamının hacimsel büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, şantaj suçunun faillerinin bulunmasında çoğunlukla zorluk yaşanmaktadır. Bu suçun ortaya çıkarılması ve failin bu suçtan yargılanması için elektronik delillere başvurulur. Soruşturma aşamasında hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet Savcısı tarafından şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin hâline getirilmesine karar verilebilir. Siber suçlarda delillerin toplanması aşamasında olaya ilk müdahale edecek kişinin elektronik delillerin korunması ve tanınması hususunda bilinçli olması, dosyanın gidişatı açısından çok önemlidir.
Yurtdışından Yapılan Şantaj ve Tehdit:
Yurt dışından yapılan şantajlar başlıca Fas, Bulgaristan, Fildişi Sahili ve Filipinler olmak üzere 4 ülkeden suç çeteleri tarafından yapılmaktadır. Bu çeteler kişiyi tuzağa çekmek için görüntülü konuşulabilecek bir sosyal medya ortamında “playback” görüntü oynatırlar ve bir anlık boşluğunuzdan faydalanarak müstehcen görüntünüzü alıp, bu görüntüleri sileceklerini vadederek sizden para isterler. Bu çetelerin genelde yoğun olarak aktif oldukları yerler Tinder, Instagram, LinkedIn, Telegram ve buna benzer uluslararası sosyal-ağ arkadaşlık siteleridir. Şantajcılar genelde, bu ödemelerin Western Union veya Moneygram transfer sistemi üzerinden, bulundukları bölgede yaşayan ve esasında şantajla bir ilgisi olmayan aciz konumdaki kişiler adına yatırılmasını isterler. Mağdur, istenen bu meblağı bulup ödemeye çalışır, ödemeyi yaptıktan sonra ise şantajcı bu sefer ikinci ödemenin de yapılmasını ister. Yani aslında bu ve benzeri şekillerde yapılan şantajın sonu asla gelmez. Özetle, şantajcıya para göndermek en büyük hatadır. Bulgar çeteleri genelde açık Türk hatlarını kullanarak Whatsapp üzerinden şantaj yaparlar, aramalar yurt dışından olduğu için sadece Whatsapp üzerinden arama yaparlar. Filipinler üzerinden yapılan şantajlarda çeteler, çoğunlukla yabancı dilini geliştirmeye çalışan insanları tuzaklarına düşürürler. Bu çeteler genelde Skype’ta açılan görüntüyü Bandicam uygulaması üzerinden kaydederler. Telegram’da da oldukça aktiflerdir.
Bilişim Suçları Danışmanlığı:
Siber Suçlar Daire Başkanlığı bu konuda özel olarak çalışmaktadır, fakat bilişim suçları kapsamı çok geniş olduğu için bu konuda uzmanlardan yani bilirkişilerden de yardım alınmaktadır. Dijital delil toplamada süre ve yöntem çok önemlidir. Hizmet sağlayıcılar, dijital delil kabul edilebilecek kayıtları bazen kısa sürede silebilmektedir. Mail yoluyla işlenen suçlarda; suçlu, hesabı siler fakat hizmet sağlayıcı hesabın tamamen kapanması için 40 gün süre verir, bu süre zarfında gerekli başvuruların yapılması elzemdir, aksi taktirde hayati önem taşıyan deliller geri dönüşü olmaksızın silinir. Bilişim ekibimiz öncelikle işlenen suçun yöntemine ve nerede, nasıl işlendiğine göre hareket eder. Öncelikle dijital deliller toplanır ve o esnada kişinin bırakacağı dijital ayak izlerinden kimlik tespitine gidilir, gerekli deliller toplandıktan sonra bu delilin toplanmasını talep eden kişi hukuki sürece yönlendirilir. İnternet ortamında işlenen suçlarda ve kimlik tespitinde, bilişim ekibimiz %99 başarı elde eder.
- Bilişim davalarına bakan avukatlara İletişim Hukuku kapsamında hukuka aykırılık teşkil eden her türlü eylem için bilişim ceza hukuku kapsamında; cezai iş ve davaların takibinde teknik destek verilir.
- Bilişim alanında vermiş olduğumuz her türlü teknik hizmet yasal mevzuata uygun olarak yapılır.
- Her türlü tekzip metninin yayınlanmasının sağlanmasında teknik destek ve danışmanlık verilir.
- Serbest veri trafiğinin temel haklara uygunluğunun sağlanması için teknik destek verilir.
- Elektronik ortamda kişisel alanın ve sınır aşan kişisel bilgi trafiğinin teknik hukuksal korumaya alınmasında teknik anlamda destek verilir.