DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.179,17 -0.913
ÜYE PANELİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ GÖKHAN KILINÇ ANLATIYOR…

Son Güncelleme :

04 Ekim 2023 - 7:59

/ 206 views kez okundu.
ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ GÖKHAN KILINÇ ANLATIYOR…

1970 Ankara doğumlu. İlkokulu Ankara’da, ortaokul ve liseyi Samsun’da tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirdi. Sonrasında Tepe Prefabrik A.Ş.’de Kalite Kontrol Mühendisi olarak iş hayatına atıldı. Askerlik hizmeti sonrası Suriye’de Petrol İşleme Tesisi Modifikasyonu Projesi’nde Kalite Kontrol Mühendisi, sonrası Ankara’da Doğalgaz Yaygınlaştırma, II. Aşama Projesi’nin Pazar araştırmasından kesin hesap çalışmalarına kadar olan süreçte görev aldı. Daha sonra çelik imalat yapan firmanın Çimento Fabrikası Projesi’nde Üretim Planlama Şefi, BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN HAM PETROL BORU HATTI PROJESİ İnşaat Destek Servis İşleri’nde ve BOTAŞ BOZÜYÜK – SEÇKÖY/YUMURTATEPE – SEÇKÖY/CS 3 – MUALLİM/ALİAĞA PİG – ALİAĞA RMS A İLETİM HATLARININ KAPASİTELERİNİN ARTIRILMASI PROJESİ’nde Teknik Ofis ve Şantiye Şefi, 3 yıl Ankara Esenboğa, 2 yıl da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Yer Hizmetleri Firmasında Teknik ve Lojistik Müdürü, BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOPARK’ta Proje Yöneticisi, sonrası Irak’ta Su Hatları 4”-12” İnşaat ve Manifoldlar Montaj Projesi’nde Teknik Ofis Müdürü ve Proje Kontrol Müdürü görevlerinden sonra son 10 senedir TANAP Doğalgaz İletim A.Ş.’de Kıdemli Hakediş Mühendisi olarak görev yapmaktadır.

Endüstri Mühendisi Kimdir? Ne İş Yapar?
En eski 5 mühendislik dalından biridir Endüstri Mühendisliği. Yıllar geçse de sektörde yerini tam bulamamış olmasına rağmen analitik düşünme yetisi, matematik zekası ve yaratıcılık becerileri ile donatılmış bilimsel çalışmalara ışık tutmuş bir mühendislik dalıdır.
Endüstri Mühendisi gözünde problemler sistemin bütününü kapsayacak şekilde günün ekonomik özelliklerini de dikkate alarak her sistemin insanları da içerdiğini unutmadan geliştirdiği sistemsel yaklaşımlar ve güncel bilgi teknolojilerini kullanarak çözülebilir.
Endüstri Mühendisi her konuyu kaliteli, hızlı, güvenli, az maliyetli yapmak için insan gücünü gözardı etmeden çözmeye çalışır.
Endüstri mühendisliği, ürün ve hizmetlerin verimli bir şekilde üretilip dağıtılması ve bilgi, enerji, para, makine, iş gücü vb. sınırlı kaynaklardan oluşan sistemlerin tasarlanmasını, işletilmesini ve yönetilmesini sağlar.
Endüstri mühendisliği denildiğinde en çok duyulan cümle en az maliyet ve en çok karı sağlamaktır.
Ayrıca endüstri mühendisliği yaratıcılığı analitik düşünme ve matematiksel modelleme ile harmanlayan bir disipline sahiptir.
Endüstri Mühendisinin Çalışma Alanları Nelerdir?
Endüstri Mühendislerinin çalışabileceği iş alanları ve sektörler oldukça fazladır.
Kamu, Otomotiv, Hızlı Tüketim Malları, Bankacılık, Yazılım ve Bilişim, Danışmanlık, Sağlık, taşıma ve nakliyat, mağazacılık, turizm, girişimcilik vb. hemen her sektörde Endüstri Mühendisleri çalışabilirler.
Endüstri Mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?
Endüstri Mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?
Üretim sorunlarını çözmek ve üretim güvenilirliğini maksimum düzeye çıkarmak. Aynı zamanda kalite kontrol faaliyetlerinin düzenlemesinde rol oynamak. Üretim yöntemleri hakkında bilgi edinerek üretim programları ve mühendislik şartnamelerini gözden geçirmek. Üretim ve tasarım alanında verimliliği arttırmak için yönetimle koordineli bir şekilde çalışmak. Üretim faaliyetlerini hızlandırmak amacıyla iş akış çizelgelerini belirlenen sıraya ve süreye göre belirlenmesini sağlamak.
Endüstri Mühendisinin Nitelikleri Nelerdir?
• Analitik düşünme becerisi
• Üretim süreçlerini tasarlayabilecek ölçüde yaratıcılık göstermek
• Problem çözme becerisi göstermek
• Zaman yönetimi konusunda başarılı olmak
• Ekip ruhuna uygun çalışmalar göstermek
• Ekip yönetiminin oluşturulmasını sağlamak
• Almış olduğu işleri zamanında teslim etmek
• İyi derecede matematik becerisi
• Teknik ve mekanik anlamda gerekli bilgiye sahip olmak
• Endüstri mühendisliği ile ilgili temel yazılım, donanım ve makine bilgisine sahip olmak.

Endüstri Mühendisliği geleceği olan bir meslek midir?

• Endüstri mühendisliği, 2009 yılında yayımlanan “İşte geleceğin gözde meslekleri” başlıklı haberde yer alan 18 meslekten biridir.
• Endüstri mühendisleri, “2014’ün en iyi 10 mesleği” arasında bulunan, aktüer, matematikçi, istatistikçi, veri bilimcisi ve yazılım mühendisi olarak çalışabilmektedir.
• Endüstri mühendisleri, “Geleceğin en iyi 20 mesleği” arasında bulunan, genel ve operasyon müdürü, pazar araştırması ve pazarlama analisti uzmanı, denetçi, medikal ve sağlık hizmetleri müdürü ve yönetim analisti olarak da çalışabilmektedir.
• Endüstri Mühendisliği, Career Builder ve EMSI (Economic Modeling Specialists International) ortaklığı ile belirlenen “2015’in en iyi 10 mesleği” arasında yer alan tek mühendislik dalı olmuştur. Endüstri mühendisleri, listede yer alan diğer işlerden, “satış temsilcisi ve yöneticisi, yazılımcı, web tasarımcısı ile tıp/sağlık hizmetleri yöneticisi” olarak da çalışabilmektedir.
• Endüstri Mühendisleri, 2017 yılında yayınlanan “İş dünyasının en iyi meslekleri” listesinde yer alan ilk 5’teki istatistikçi, matematikçi, finansal danışman, aktüer ve yöneylem araştırması analisti olarak çalışabilmektedir. (Yöneylem Araştırması, Endüstri Mühendisliğinin alt çalışma alanlarından biridir. İstatistik, Endüstri Mühendisliği bölümlerinde temel çalışma alanlarından biridir.)
• Günümüzün en popüler iş alanlarından birisi olarak görülen veri bilimi, olasılık/istatistik, optimizasyon ve bilgisayar programlama alanında eğitim alınmasını gerektirmektedir. Endüstri Mühendisliği eğitim programlarında, bu konular, temel dersler olarak görülmektedir. Birçok endüstri mühendisi, halen veri bilimcisi olarak çalışmaktadır.
• 2016 yılında Fortune Türkiye ve Data Expert işbirliğinde gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Etkin Finans Yöneticileri” araştırmasına göre, ilk 50’de 5 Endüstri Mühendisi yer almaktadır.
• 2015 yılında CIO dergisi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin En Etkin Bilgi Yöneticileri” değerlendirmesine göre, ilk 20’de 5 Endüstri Mühendisi yer almaktadır.

Endüstri Mühendisliği Eğitiminin Bugünkü Başarıya Katkısı
Özetle, “Hastaya doktor, savunmaya avukat, uzaya astronot, geri kalan her şey için Endüstri Mühendisi” ifadesinde önemli bir gerçeklik payı vardır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.