Gün geçtikçe dijitalleşen dünyada pandemi dönemiyle beraber zor günler geçiyoruz. Ekonomik açıdan her sektörün etkilendiği gibi ne yazık ki eğitimde bundan nasibini aldı. Yeni bir çağa giren öğrencilerin bu dünyada eğitimden geri kalmamaları adına ortaya çıkan GmPlay, bir nebze de olsa yardıma koştu. Ancak sadece öğrenciler değil çalışanlarını eğitmek isteyen kurumlar da bundan faydalanabilecek. Bu eğitim macerasını keşfetmeye hazırsanız, yeni nesil bir teknoloji olan GmPly’in kurucusu Gökçen Karan, keyifli sohbetiyle Nesrin İçli’nin sorularını yanıtlıyor.
Bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Gökçen Karan kimdir?
Ben eski yazılımcı, beyaz yakalı ve yazarım. Bilgisayar teknolojileri konusunda yayınlanmış 7 adet kitabım bulunuyor. 2006 yılından beri girişimciyim. Daha önce İsviçre’de bir reklam ajansı kurduk ve bir güzel batırdık (Sevenice Switzerland) sonrasında ise farklı projeler yaptıktan sonra şu andaki ortaklarım ile beraber 2018 yılında GmPly’i kurduk. Halen GmPly’in kurucu ortağı ve CEO’su olarak görev yapıyorum.
GmPly nedir ne işe yarar biraz anlatmanızı isteyeceğim sizden ama önce GmPly nasıl okunuyor?
GmPly (geympley) diye okunuyor. İngilizce oyun oyna gibi yani aslında sadece sesli harfleri çıkarttık. GmPly, aslında bir video veri analitiği platformu ama şu anda Türkiye’de kurumsal eğitim sektörüne hitap ediyoruz. Kurumsal şirketlerin kendi personelleri için interaktif video eğitimleri hazırlayıp, bunları ölçümleyip raporlayabilmelerine imkân veren bir e-öğrenme çözümü olarak kendi yarattığımız pazarın lideri konumundayız.
GmPly gibi bir girişime başlamak için motivasyonunuz ne oldu? Hangi sorunu çözmek için harekete geçtiniz?
Bazen bir işe dışarıdan bakmak daha faydalı oluyor. Ben ve ortaklarımın hiç birisi eğitim sektörü geçmişine sahip değiller. Ama biz daha önce yaptığımız işler gereği hikayeleştirme, senaryolaştırma, bir ürün veya hizmetin nasıl anlatılması gerektiği veya bir şeyin birisine nasıl anlatılması gerektiği ile ilgili oldukça fazla bilgi ve tecrübeye sahibiz. Bizim ilk işimiz olan Boyner’e yaptığımız satış eğitim filmi %1200 bir izlenme sağlayınca eğitim sektöründeki bir açığı fark ettik. Şu anda yapılan video eğitimlerin hepsi son 50 yıllık sınıf eğitimlerinin tarzını takip ediyor sadece bu sınıf eğitimini videoya çekiyorlar. Yani aslında online eğitim videosu yok sektörde. Biz geliştirdiğimiz yeni nesil eğitim tasarım dili ile eğitimleri izlenebilir, tamamlanabilir bir hale getiriyoruz. Bu eğitim tasarım dili üzerine inşa ettiğimiz yazılım ile de bunu kurumlarında kullanabilmelerine imkân sağlıyoruz. Kısaca sektörde kanayan bir yara olan eğitimlerin tamamlanmaması, izlenmemesi ve sıkıcı olması ile doğru ölçümleme yapılamaması gibi sorunları kalıcı olarak ortadan kaldırıyoruz.