DOLAR 32,5339 % -0.06
EURO 34,8876 % 0.02
GRAM ALTIN 2.431,43 % 0,05
ÇEYREK A. 3.975,38 % 0,05
BITCOIN 66.396,00 -0.605
ÜYE PANELİ

KADRİYE GÜVEN; ECZACILIKTA GÖRÜLMEYEN DEĞİŞİKLER

Son Güncelleme :

16 Mart 2022 - 7:55

/ 359 views kez okundu.
KADRİYE GÜVEN; ECZACILIKTA GÖRÜLMEYEN DEĞİŞİKLER

İÇİNDE ŞİFACILIK OLMAYAN ECZACI OLMASIN

 

Konuğumuz uzun yıllardır eczacı olan Kadriye Güven. Mesleğe nasıl başladığını günümüzdeki Dijital dönüşüme eczanelerin nasıl dahil olduğunu anlattı. Eczacıların işini daha mı kolay? Yoksa daha mı zor olacağını. anlattığı röportajında, bir eczacının nasıl olması gerektiğini de Sertan Kırço’ ya anlattı. 

 

Sertan Kırço:

 Sizi eczacılık mesleğine iten en önemli etken nedir?

Kadriye Güven:

Bir baba düşünün, elinde reçetesiyle çocuğun elinden tutup eczaneye geliyor. Reçeteyi size uzatıyor ve orada şunu hissediyorsunuz; İnsan evladını kimseye emanet edemez iken bir anne veya baba, size çocuğunun sağlığını emanet ediyor. Bu benim için o kadar kutsal ki, her hasta çocukları iyileştirdikçe kendimle gurur duyuyorum. Bu yüzden beni bu mesleğe iten en önemli etkenlerin bunun gibi örnekler oldu diyebiliriz. 

Eczacılar başka alanlarda çalışırlar mı? Çalışırlarsa eğer neler yapabilirler? 

Eczacılık sadece eczane işletmeciliği olarak biliniyor. Bunun yanı sıra ilaç sanayilerinde görev alan, fakültelerde öğretim üyesi olan arkadaşlarımız var. Eczacı sadece ilaç pazarlayan, eczanede ilaç sunumu yapan, kullanımını bilgilendiren biri değildir. Eczacı aynı zamanda ilacı üreten kişidir.  Asıl eczacılar üretim yapan, kalite kontrol yapan, laboratuvar da ar-ge çalışması yapan kişilerdir. Biz insanlara bir nevi danışman oluyoruz ve ilaç kullanımında yönlendirmede yardımcı oluyoruz. Aslında Onlar, bizden bir tık daha büyük iş yapıyorlar. 

Peki bir eczacının başına gelebilecek en kötü olay nedir? Hiç başınıza geldi mi anlatmak ister misiniz? 

Yaralı bir insan eczaneye girdiği anda kötü oluyorum. Bir insanı yaralı halde çaresiz görmek beni oldukça üzüyor. Bu durumlarda ne yapacağımı şaşırıyorum. Özellikle motorsiklet kazalarında, kan görmeye dayanamıyorum maalesef. Örneğin, küçük çocuk geliyor, ailesinin motorsiklet kullandığından haberleri yok, çocuk da ailesi öğrenirse diye korkuyor. Ben müdahale etmek istemiyorum çünkü ne yapacağımı bilmiyorum. Bu yüzden direkt ambulansı arıyorum. 

Peki bütün mesleklerde çalışma şekilleri değişiyor. Eczacılık nereye doğru evirilebilir? Ya da bizim eczacılık sektöründe göremediğimiz değişiklikler var mı? 

Eczacılığın, eczane işletme kısmında artık robot eczaneler dönemine geçiliyor. Robot eczanelerde kendi e-reçete kısmına girdikten sonra, ilaçların bir kanal yoluyla paketleneceği, ilaçların tarifinin yazılı olduğu bir barkodla birlikte alabileceksiniz. Artık bu döneme doğru gidiliyor. Türkiye’de 2 eczane bu dijital sisteme döndü. Eczane işletmeciliği artık bu boyuta eviriliyor. Diğer tarafta ise yani ilaç üretim alanında, eczacılığın teknolojiden faydalandığı çok alan var. Nano teknoloji özellikle, mikro partiküllerle üretilen tabletler, kapsüller vs. üretimde, ar-ge laboratuvarda ve eczane işletmeciliği alanında devrim niteliğinde birçok yenilik yapılıyor. Ben bu yeniliklerden çok memnunum. Bazen yeterli olmayabiliyoruz. 5 tane hastaya danışmanlık edemiyoruz. Ama robot sistemi olsa herkes bunu rahatlıkla yapabilecek. Bende kendi hastalarım için böyle bir sistem düşünüyorum. 

Mesleğinizi tavsiye eder misiniz? Ya da tavsiye ettiğiniz kişilere neler önerirsiniz? 

Eczacılık mesleğini tavsiye ediyorum ancak eczacı olmak isteyenlerin içlerinde şifacılık duygusu var mı? Ona bakmaları gerekiyor. Veya eczacılık mesleğinin vizyonunu kendilerinde görüyorlar mı? bu oldukça önemli. “Neden?” sorusunu kendilerine sorsunlar ve öyle başlasınlar. “Neden eczacı olmalıyım, ben şifacı mıyım? Bu mesleği yaparsam kendimi bulabilecek miyim?” bunu sorsunlar. Genelde hep maddi kısmına bakarlar. Ben kendim tercih etmediğim için bilemem ama fakültedeki eczacı arkadaşlarımın birçoğu, eczacıların fazla para kazandığı düşüncesiyle tercih etmişlerdi bu çok acı aslında. Sonrasında gelinen şu noktada eczacılığın eskisi kadar getirinin olmadığı ve sadece eczacılık vizyonuna bağlı kalan eczacıların kendini güncel tuttuğu ve daha faydalı olduğu şu durumda görünüyor zaten. 

Eczacılar hakkında kamuoyunda şöyle bir durum var. “Biraz ateşim var ne almalıyım? Ağrım var” bir ön muayene olmak istiyorlar. Eczacılıkla ilgili herkesin aklında öyle bir durum var. Sizce bu süreç nasıl olmalı? 

Öncelikle doktor muayene etmeli. Bizlerin anatomik bilgilerimiz var ama elimizde yeterli materyal yok ve biz muayene yapacak yeterliliğe sahip değiliz. Bizler daha çok reçetede yazılanları hastalarımıza doğru tarifini yaparak, en iyi şekilde faydalanacağı şekilde  sunum yapabiliriz. Onlara bu alanda danışmanlık edebiliriz. 

İnternetten ilaç alınır mı, alınmaz mı? Ne söylemek istersiniz? 

İnternetten almak doğru değil. Ürünün barkodu oluyor, onu kendi telefonunuzla onun kodunu girerek orjinal olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Konu bir güneş kremi ise bunu bu şekilde sipariş edebilirsiniz. Ama ağızdan alınan ürünlerde çok dikkatli olmak gerekir. Multi-vitamin, gıda takviyesi gibi. Belki kanınızda çinko miktarı fazla ürünün içerisinde ki çinko miktarının, yan etkisi olacak bunu bilmiyorsunuz. Mutlaka ve mutlaka multi-vitamin kullanırken kan tahlili vererek eksik olan ne ise  bu yönde eczacılara danışarak doğru multi-vitamini kullanmanız gerekiyor.

Alternatif Tıp hakkında ne düşünüyorsunuz?

Alternatif tıp uygulayanlarla modern tıp uygulayanlar aslında amaçları aynı. İkisi de insanlara şifa vermek için çalışıyor. Bence her iki grupta da şifacı olma dürtüsü var. Çoğu durumda ilaçlarla tedavi sadece süreci en konforlu hale getiriyor. Ama alternatif tıpla radikal bir şekilde hastalığın tamamen ortadan kaldırabildiğimiz durumlara rastlayabiliyorum. Bu mümkün. Her ikisinin de eş değer tutuyorum. Alternatif tıpta en az bilimsel tıp kadar değerlidir. Gelecekte insan sağlığının korunması için sağlık alanında konforun en üst noktada tutulması öngörecek olursak, alternatif tıp ile bilimsel tıp birlikte çalışılırsa en üst noktaya ulaşabilir. Tanıyı koyabilmek için ama bir doktorla konuşmak bir doktara görünmek her zaman çok önemli. 

Bizde verdiği bilgilerden ötürü Kadriye Hanım’a çok teşekkür ederiz. 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.