DOLAR 32,4460 % 0.23
EURO 35,1514 % -0.06
GRAM ALTIN 2.324,83 % 0,19
ÇEYREK A. 3.801,09 % 0,19
BITCOIN 2.290.571 1.528
ÜYE PANELİ

ÖĞR. GÖR. DR. FUNDA YORULMAZ POZİTİF PSİKOLOJİK SERMAYENİN ETKİLERİNİ ANLATTI

Son Güncelleme :

23 Mart 2023 - 10:28

/ 158 views kez okundu.
ÖĞR. GÖR. DR. FUNDA YORULMAZ POZİTİF PSİKOLOJİK SERMAYENİN ETKİLERİNİ ANLATTI

Öğr. Gör. Dr. Funda Yorulmazi Pozitif Psikolojik Sermayenin İşveren Markası Üzerine Etkisini bizlere anlattı…

 

Ben Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümünde Öğr.Gör. Dr. Funda Yorulmaz’ım. İşletme Ana Bilim Dalında  “Yönetim ve Organizasyon”  alanında doktoramı yaptım. Yaptığım bilimsel araştırmamı kitap haline getirdim. Konu olarak İşveren Markasını ve Pozitif Psikolojik Sermaye arasındaki ilişkiyi araştırdım. Pozitif Psikolojik Sermaye’nin İşveren Markası üzerinde olumlu ve anlamlı ilişkisini buldum. Özellikle işletme ve kurumlarda “Tükenmişlik” yerine oluşturulabilecek stratejileri anlatan kitabımda örgütsel davranışları olumlu yönde etkileyecek önemli unsurlar bulunmaktadır. Ele aldığım konuları kısaca anlatmaya çalışayım.

Bilindiği üzere; bilgi ve Teknoloji çağı olarak adlandırılan 21 yy.’da hızla gelişen teknolojiler sayesinde dünyada ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanlarda pek çok değişimi de beraberinde getirmiştir.  Bu küresel boyuttaki gelişmeler işletmelerin rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmeleri için sadece kurum ya da ürün olarak marka olmaları yeterli olmadığı, işveren olarak da marka haline gelmelerinin gerekli olduğu görülmektedir.

 

 

 

 

Günümüz piyasasında işletmeler için en önemli unsurlardan birisi kendilerini, rakiplerden farklı olmak, daha açık bir değişle kendi alanlarında daima önde bulunmaktır. Tüm dünyada işletmelerin başarısı için sadece yeterli sermaye, en ileri, yüksek teknolojiyi kullanıyor olmak yeterli olmamaktadır. Bunun dışında bu sermayeyi doğru kullanacak ve teknolojiye hayat verecek olan nitelikli insan gücünün temini ve çalıştırılması gerekmektedir. Yani işletmelerin başarısı fiziksel varlıklardan çok nitelikli insan kaynağına bağlı olmaktadır. Bu durumda gerekli olan nitelikteki çalışanları işletmeye çekmek ve onları elde tutmak büyük bir önem taşımaktadır.

İşveren Markası Kavramı, ilk olarak 1996 yılında Simon Barrow, tarafından ortaya atılmıştır. İşveren markasını fonksiyonel, ekonomik ve psikolojik bir faydalar paketi olarak tanımlamıştır. Amacı ise, mevcut ve potansiyel çalışanların zihninde işletme hakkında tercih edilen işveren imajı geliştirmektir.

 

İşveren Markası kavramı kurumlara ve girişimcilere çeşitli faydalar sağladığı için oldukça önemsenen bir kavram haline gelmiştir. Nasıl güçlü bir ürün markası, müşteriler için temel tercih nedeni ise işveren markası da güçlü işletme anlamına geldiğinden çalışanların örgütsel bağlılığını, verimini, performansını, iş tatmini yükseltirken, maliyetlerin düşmesine, müşteri memnuniyetinin artmasına dolayısıyla işletmenin karının artmasına neden olmaktadır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.