DOLAR 32,4573 % 0.23
EURO 34,6777 % 0.2
GRAM ALTIN 2.390,25 % 0,42
ÇEYREK A. 3.908,05 % 0,42
BITCOIN 57.479,03 -6.912
ÜYE PANELİ

SEDEF HASTALIĞI NEDİR, DR. DERMATOLOJİ UZMANI DURSUN DORUKHAN ALTINIŞIK ANLATIYOR…

Son Güncelleme :

02 Ekim 2023 - 11:49

/ 162 views kez okundu.
SEDEF HASTALIĞI NEDİR, DR. DERMATOLOJİ UZMANI DURSUN DORUKHAN ALTINIŞIK ANLATIYOR…

Dr. Dursun Dorukhan Altınışık, bağışıklık sisteminin sebep olduğu bir hastalık olan sedef hastalığının sebepleri tedavi yöntemleri ve çok daha fazlasını bizlere anlattı…

Sedef Nedir?

Bağışıklık sisteminin neden olduğu bir hastalık olarak sınıflandırılan sedef hastalığı, vücuttaki deri hücrelerinin normale kıyasla 2-3 kat daha hızlı çoğalması durumu olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir adıyla psoriasis olarak bilinir.
Deri hücrelerinin yaşam döngüsü çok hızlandığı için derinin görünümü farklılaşmaya başlar ve hastanın cildinde kırmızı lekeler ortaya çıkmaya başlar. Bunun sebebi ise yaşam süresini normalden çok daha hızlı şekilde tamamlayan hücreleri vücuttan uzaklaştıracak yeterince zamanın bulunmamasıdır. Böylelikle deride sert plaklar oluşur. Sedef hastalığına sahip olan kişilerde deride kırmızılaşmaya ek olarak aynı zamanda derinin beyaz pullarla kaplanması durumu da görülür. Bu lekeler ve beyaz pullar vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Deride çeşitli yaralar ve çatlaklıklar oluşur. Deri en ufak bir darbede kanamaya yatkındır. Lekelerin en yaygın görüldüğü yerler ise vücudun diz, sırt, el, ayak, boyun, yüz derisi, kafa derisi ve dirsek gibi bölgeleridir.

 

Sedef Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Sedef hastalığının nedenleri arasında genetik faktörler, özellikle yakın akrabalarında sedef olan hastalar, sigara veya alkol kullanımı ve düzensiz beslenme, kilo gibi durumlar altta yatar.
Sedefi en sık stres tetikler aynı zamanda deride çeşitli travmaların yaşanması, deride meydana gelen kesikler ve sıyrıklar sedefin ortaya çıkmasına neden olur.
Sıcak havalarda ve güneşin çok görüldüğü dönemlerde sedef hafiflerken, soğuk havalarda ve kış aylarında sedef hastalığı artar.

Sedef Hastalığına Eşlik Eden Faktörler Nelerdir?
Sedef romatizması özellikle en sık eşlik eden belirtilerdendir. Ortalama olarak 5 hastanın 1’inde görülür ve eklemlerde şişme, ağrılar görülebilir. Bu durum eklemlerde kronik seyir gösterir ve tedavi edilmesi gerekir. Özellikle bel bölgesini ve eldeki eklemleri etkiler.
Tırnaklarda gözle görülebilecek minik çukurcuklar ortaya çıkar. Tırnak kalınlaşabilir ve rengi sarıya dönebilir.
Sedef hastalığına sahip olan kişilerde obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarına yatkınlık görülür.

Sedef Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Sedef hastalığının tedavisi için bu hastalıkta uzmanlaşmış bir dermatoloji doktoruna başvurulmalıdır. Dermatolog hastalığın tam tanısını koymak için gerekli tetkikleri yapacak ve vakit kaybetmeden tedavinize başlayacaktır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.