DOLAR 32,3256 % 0.22
EURO 35,1131 % -0.07
GRAM ALTIN 2.300,19 % 0,99
ÇEYREK A. 3.760,81 % 0,99
BITCOIN 2.305.512 1.775
ÜYE PANELİ

GEBELİK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Son Güncelleme :

07 Haziran 2022 - 10:44

/ 215 views kez okundu.
GEBELİK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

 

Embriyolog Doğuş Özgür Demirkıran, gebeliğin sağlanmadığı takdirde yapılan testlerden ve gebeliğin gerçekleşmesi için olası tedavi yöntemlerini Sema Baysal’a anlatıyor…

 

Sema Baysal: Gebelik sağlanmıyorsa ne yapılmalı?

 

Doğuş Özgür Demirkıran: Normal yolla bir gebelik sağlanmasını istiyoruz. 35 yaşın üzerinde ise altı ayda kısa bir süre istiyoruz, 35 yaşın altındaysa bir senelik kendiliğinden korunmadan ilişki öneriyoruz. Eğer ki buna rağmen gebelik sağlanamadıysa bu sefer mutlak bir kadın doğum uzmanına başvurmaları gerekiyor. Burada tahliller yapıyoruz. Öncelikle erkek tahlili biraz daha basit hemen tahlili vererek duruma bakıyoruz. O sonuçla durum netleşiyor ama kadınlar için kan ve hormon tahlilleri daha sonra yumurtlama tahlilleri ve rahim kanallarının açıklığına bakılıyor. Eğer ki bu aşamada doktor incelemeler sonucunda tüp bebek ve aşılama gibi laboratuvar kaynaklı tedaviler önerirse o zaman devreye biz giriyoruz. 

 

Aşılama ve tüp bebek tedavisinin farkı nedir?

 

Aslında yakın ama çok farklı tedaviler. Aşılamada bir iki yumurtanın gelişimi sağlanıyor. Daha sonra bu yumurtalar istenilen büyüklüğe geldikten sonra çatlatma iğnesi dediğimiz hormon iğneleriyle bu yumurtalar serbest bırakılıyor. Aynı zamanda erkekten de sperm örneği alınıp laboratuvar ortamında hazırlanıyor. Daha sonra bu spermler çatlak yumurtalar serbest hale geldikten sonra rahme bırakılıyor ve spermin rahimden yumurtalara doğru yüzmesi ve yumurtaların döllenmesi daha sonra bu döllenen yumurtalar gelişerek anneye tutunması daha çok yumurta uyarılması sağlanıyor. Yine aynı şekilde büyüklükleri arttığı zaman ameliyathanede anestezi altında doktor tarafından bu yumurtalar toplanıp laboratuvara geçiliyor. Laboratuvarın, embriyologların görevi buradan başlıyor. Bu alınan yumurtalar ve erkekten alınan sperm hazırlanıyor ve aşılamada vücut içerisinde olmasını beklediğimiz döllenme işlemini mikroskop altında yapıyoruz. Daha sonra bu embriyo haline gelen yumurtaların gelişimini takip edip aralarından en güzellerini, gebelik potansiyelinin yüksek olduğunu seçip yine doktor tarafından anne rahmine 3-5 gün sonra yumurtaları transfer ediyoruz.

 

Spermi bulunmayan hastalarda nasıl bir yol izleniyor?

 

Öncelikle sperm tahlili yapıyoruz. Eğer ki buradan tahlilde sperm görülmediyse buna bir azospermi teşhisi konuluyor. Bir üroloji uzmanı ile görüşmesinde fayda var. Eğer sperm yoksa önce bunun kaynağını araştırmak lazım. İki sebebi olabiliyor: Bunlardan bir tanesi, sperm üretimi varsa fakat dışarı atılacak kanallarla ilgili bir sorun varsa eğer bu sefer obstrüktif dediğimiz kanal tıkanıklığına bağlı azospermi deniyor. Bu hızda durum aslında biraz daha kolay çünkü iğne veya cerrahi yolla bu spermler alınır. Tüp bebekle gebe kalma şansı yüksek fakat wallops dediğimiz kanal tıkanıklığı, kanal tıkanıklığına bağlı olmayan bir sorun varsa bu biraz daha problemli oluyor. Bu hastalarımızda ardışık sperm örnekleri istiyoruz çünkü sperm üretilen kanallar aslında iki metrelik bir hortum gibi düşünün bunların devamlı başka alanlarında üretim olabiliyor. Az bir üretim varsa bunu yakalayabilmek için öncelikle haftada bir olmak üzere birkaç örnek alıyoruz. Eğer ki yine bulamadıysak bu sefer üroloji uzmanı devreye giriyor. Hormonal bir sorun varsa eğer bunlar düzeltilmeye çalışılıyor, sperm üretimini tetiklemeye çalışıyoruz. Eğer ki üretim sağlanamazsa o zaman öncül hücrelerden ‘Rosi’ tedavisi dediğimiz öncül hücrelerden uygulama yapıyoruz. Zaten bu uygulamanın başarısı maalesef çok düşük yüzde beşlerde. Eğer bir sperm bulabilirsek 140-150 şansımız varken bu uygulamayla da yüzde beşlerde bir başarı elde ediyoruz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.